Wist je dat? EL Furkan


ST. ISLAMITISCH COLLEGE | BASISSCHOOL ABABIL
CATEGORIE

Astronomie

Op Venus een dag langer duurt dan een jaar?!

De planeet Venus roteert op een ongewone manier rond haar as; De rotatie is heel traag. Zelfs zo traag dat Venus sneller een rotatie rond de zon voltooit dan een rotatie om de eigen as: Een dag duurt dus langer dan een jaar. Venus draait in 243 dagen rond haar eigen as en in 225 dagen om de zon.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

De aarde door de tsunami sneller is gaan draaien?

De as waar de aarde om draait is ook met 2,5cm verschoven.

De zeebeving die Azië heeft getroffen, heeft grotere gevolgen dan voorzien. Amerikaanse wetenschappers zeggen dat de aarde een fractie sneller is gaan draaien. Hierdoor wiebelde onze planeet om zijn as, wordt gemeld.

Volgens NASA-wetenschappers is de aarde door een verplaatsing van massa naar het centrum van de planeet drie microseconden sneller om zijn as is gaan draaien. Dat is een miljoenste van een seconde. Ook is de as waar de aarde om draait, verschoven met ongeveer 2,5 centimeter.

Compacter
Volgens de wetenschappers komt is bij de beving een enorme tectonische aardschol onder een andere geschoven. Daardoor werd de aardbol iets compacter, en dat zorgde ervoor dat de aarde gaat sneller is gaan draaien.

De onderzoekers verwachten dat de veranderingen zo klein zijn dat ze niet waarneembaar zijn met satellieten, maar ze sluiten het niet uit.

De versnelling kan wel invloed op de tijd hebben. Als de aarde sneller draait, gaat de tijd ook sneller. Om het verschil goed te maken zou aan het einde van het jaar een soort schrikkelseconde moeten worden ingevoerd.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

De zon vlammen uitstoot van 20 tot 50 miljoen graden?

Ooit hebben prof. J. Kuypers en C. de Jager in een vlam kortstondige flitsen gemeten met temperaturen van 400 tot 500 miljoen graden.

Zonnevlammen kunnen hoogtes en temperaturen bereiken van wel 500.000km en 500 miljoen graden Celsius. Zonnevlammen zijn ingewikkelde verschijnselen, daarom eerst beknopt wat informatie over de zon:

De zon is een ster van middelmatige grootte en van 5 miljard jaar oud. Hij is 333 000 × zwaarder dan de aarde en heeft een diameter van 1 392 000 km (109 × de aarde) De oppervlaktetemperatuur van de zon is 6 000 °C en de temperatuur in de kern is 15 000 000 °C.

De kern
De kern van de zon is een dichte plasmabol (geïoniseerd gas). Hierin vindt kernfusie plaats. Waterstof wordt er langzaam omgezet in helium:
Twee protonen vormen deuterium (H met 1 neutron), een positron (positief geladen elektron) en een neutrino.
Een proton en een deuterium vormen He-3 (twee protonen en een neutron) plus een foton.
Twee He-3 vormen He-4 (twee protonen en twee neutronen) plus twee protonen.

85 % van de energie komt uit bovenstaande reactie. De overige 15 % komt uit een andere reactie: He-3 en He-4 vormen beryllium-7 (4 protonen en 3 neutronen) plus een foton.
Beryllium-7 plus een electron wordt lithium-7 (3 protonen en 4 neutronen) plus een neutrino.
Lithium-7 plus een proton wordt twee He-4 atomen.

De atmosfeer
Van wat er in de kern van de zon gebeurt kunnen wij uiteraard niets zien. Alles wat we daarover weten hebben we moeten afleiden uit hetgeen we waarnemen op de zon en van de straling. De zon heeft uiteraard geen vast oppervlak. Wat we kunnen zien, is eigenlijk de atmosfeer. Die bestaat ook weer uit drie lagen: de fotosfeer, de chromosfeer en de corona.

Protuberansen
In de chromosfeer, eigenlijk de echte atmosfeer van de zon, is de temperatuur ongeveer 12 000 °C, een gevolg van uitbarstingen op de fotosfeer, spicules genoemd, die hete gasdeeltjes in de chromosfeer brengen. De chromosfeer toont ook regelmatig uitbarstingen onder de vorm van protuberansen. Deze protuberansen kunnen wel hoogtes bereiken van 500.000km. Het ontstaan van deze protuberansen is een tamelijk ingewikkeld verhaal. In het kort komt het erop neer dat er zogenaamde 'gasbogen' op de zon zijn die een stroomsterkte hebben van tien biljoen ampère. Wanneer 2 van deze bogen contact met elkaar maken treed er een kosmische kortluisting op: "De twee bogen naderen elkaar, waardoor een deel van hun magnetische velden zich verenigt. Dan is het hek van de dam: met toenemende snelheid razen de bogen naar elkaar en versmelten gedeeltelijk. Bij dit proces worden ontzaglijk hoge temperaturen bereikt. Ooit hebben mijn collega prof. J. Kuypers en ik in een vlam kortstondige flitsen gemeten met temperaturen van 400 tot 500 miljoen graden. Dat was uitzonderlijk, maar tijdens de beginfase van een vlameruptie zijn temperaturen van 20 tot 50 miljoen graden normaal", aldus C. de Jager, emeritus-hoogleraar ruimteonderzoek en astrofysica aan de universiteiten van Utrecht en Brussel. Deze zonnevlammen kunnen van een paar uur tot enkele weken blijven bestaan.

Biologie

De zandtijgerhaai zijn broers en zussen op eet voordat hij geboren wordt?

De Zandtijgerhaai (Carcharias taurus) heeft twee baarmoeders.
In elk van deze baarmoeders draagt ze meerdere jongen met zich mee.
Deze jongen eten elkaar echter op gedurende de draagtijd, zodat er uiteindelijk maar 1
(in elke baarmoeder) overblijft. De Zandtijgerhaaien moeten dus al voor hun geboorte vechten
op leven en dood!

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Er vierkante meloenen bestaan?!

Ronde meloenen zijn eigenlijk maar heel onhandig; ze rollen weg en zijn niet efficient te vervoeren. Japanners hebben hier een oplossing voor bedacht; vierkante meloenen. Het kweken van een vierkante meloen is vrij simpel. Tijdens de groei wordt er een transparante kist omheen gezet. Japanse wetenschappers experimenteren ook met andere vormen.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vrouwen slimmer worden door een zwangerschap?

Volgens Amerikaanse onderzoekers maakt een zwangerschap de vrouw slimmer. Tijdens de zwangerschap nemen de geestelijke capaciteiten van de vrouw toe. Daarnaast neemt het leervermogen toe en verbetert het geheugen merkbaar.

De onderzoekers hebben dit geconcludeerd op basis van een onderzoek onder mensen, muizen en ratten. Zij concludeerden dat hoe moeilijker de moeder het heeft, hoe beter de hersenen werken. Belangrijke delen van de hersenen veranderen ook van grootte. Deze effecten zijn blijvend en blijven tientallen jaren intact.

Volgens de onderzoekers brengt het moederschap veel geestelijke voordelen zich mee. Het brein van de moeder past zich aan aan de reproductieve uitdaging en daardoor worden bijvoorbeeld ook de zintuigen verscherpt. Daardoor kunnen moeders kort na de bevalling hun kinderen herkennen op grond van zeer zwakke geluiden en geuren.

 

Diversen

Een vrouw gemiddeld 2 jaar van haar leven in een badkamer doorbengt?

Om precies te zijn zelfs 2,2 jaar. Iedereen kent het ritueel wel. Lang douchen, lang optutten en nog 3 keer terug om te kijken of alles nog goed is.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

"Oenologie" een bestaande wetenschappelijke tak is?!

Oenologie bestudeert de wetenschap van het maken van wijn.

Oenologie is de wetenschap die het maken van wijn bestudeert. De term oenologie komt van het Griekse woord voor wijn; Oinos.

De universiteiten van Bordeaux en Stellenbosch in Zuid-Afrika hebben een faculteit Oenologie. Ook in Australië op The University of Adelaide en in Zuid-Amerika wordt dit vak op universiteiten onderwezen.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Coca-Cola vroeger cocaïne bevatte?

Coca-Cola is uitgevonden door de apotheker John Pemberton, die het drankje als een medicijn ontwikkelde tegen onder andere hoofdpijn en vermoeidheid. Het idee om het drankje Coca-Cola te noemen komt van zijn zakenpartner Frank Robinson in 1885. De naam komt van de twee "medische" ingrediënten: een extract van cocabladeren en kolanoten.

Cocaïne
Hoeveel cocaïne er in cola zat is moeilijk te bepalen, maar dat het er inzat staat vast. Het was zelfs zo dat Frederick Allen vond dat het erin moest blijven, ondanks de hevige kritieken, om de naam Coca-Cola te beschermen. But neither could Candler take the simple step of eliminating the fluid extract of coca leaves from the formula. Candler believed that his product's name had to be descriptive, and that he must have at least some by-product of the coca leaf in the syrup (along with some kola) to protect his right to the name Coca-Cola. Protecting the name was critical. Candler had no patent on the syrup itself. Anyone could make an imitation. But no one could put the label "Coca-Cola" on an imitation so long as Candler owned the name. The name was the thing of real value, and the registered trademark was its only safeguard. Coca leaves had to stay in the syrup.

Pas in 1929 was Coca-Cola voor het eerst cocaïne vrij.

Geografie

De vulkaan Mauna Kea de hoogste berg ter wereld is?
Gemeten vanaf de voet van de vulkaan is de berg 10.203 meter hoog.

Mauna Kea
Gemeten vanaf het laagste punt van zijn voet, in de Hawaitrog op de bodem van de Grote Oceaan, is de slapende vulkaan Mauna Kea met een totale hoogte van 10.203 meter de hoogste berg ter wereld. De vulkaan komt 4205 meter boven de zeespiegel uit.

Mount Everest
De Mount Everest is met een hoogte van 8850 meter de hoogste berg op het land vanaf zeeniveau.

Chimborazo
De Chimborazo is een dode vulkaan gelegen in de Andes van Ecuador. De aarde is niet een volmaakte bol maar ellipsvormig. Gerekend vanaf de kern van de aarde liggen beiden polen dichter bij de kern dan de evenaar. De Chimborazo ligt op ongeveer 200 kilometer ten zuiden van de evenaar. Door deze locatie op de aarde is de top van de Chimborazo het verste punt verwijderd van de aardkern en zo gerekend de hoogste berg op de aarde.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

De Nijl de langste rivier ter wereld is?

De Nijl is met zijn lengte van 6.741km de langste rivier ter wereld. De Nijl ontspringt als Blauwe Nijl in Ethiopië en als Witte Nijl in Oeganda, en loopt dan via Sudan, waar de beide takken bij Khartoem samenkomen, naar het Noorden om tenslotte in een ruime Delta uit te monden in de Middellandse Zee.
De Delta is zo door de Grieken genoemd omdat het geheel lijkt op deze letter van het Griekse alfabet: Δ.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Verdrinking het grootste gevaar is in de woestijn?

In de woestijn regent het haast nooit, maar als het regent dan regent het zeer hevig. Dan storten zich enorme hoeveelheden water in dalen, waarvan men niet verwachtte dat er ooit water kon stromen, op nietsvermoedende mensen die zich daar net bevinden. Deze verzwelgen iedereen die geen tijd meer heeft om te vluchten.
Zo zijn er op deze manier in één weekend meer dan 300 vakantiegangers omgekomen in de Sahara.

Geschiedenis

De tulp oorspronkelijk uit Turkije komt?

In de 17de eeuw was de tulp een zeer populaire bloem in Turkije. Bij de Turkse sultans de tulpen vooral zeer geliefd.
In het Turks heette de tulp, die overigens uit de vlakte van Mongolië is overgewaaid, lale.
Hij werd echter meestal "tulipan" genoemd vanwege de vorm die sterk deed denken aan de toen gedragen tulband.
Via de geleerde Clusius die bezig was met het aanleggen van een hortus voor de universiteit van Leiden, kwam de tulp in Nederland terecht.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Neanderthalers al echte schoenen droegen?

De moderne schoen is tussen de 26.000 en 40.000 jaar oud.

Dit blijkt uit een studie van Amerikaanse wetenschappers. Dit gegeven lijkt vrij simpel te achterhalen, maar dat was het niet. De dierlijke en plantaardige producten die werden gebruikt om schoenen te vervaardigen, waar niet bestand tegen de tijd en zijn allang verloren gegaan.

De Amerikaanse onderzoekers hebben nu het tijdperk waarin echte schoenen werden vervaardig kunnen specificeren door een studie te doen naar de verzwakking van menselijke tenen.
De kleine tenen, dus niet de duim, zijn in de periode tussen 26.000 jaar en 40.000 jaar geleden zwakker geworden, bemerkte fysiek antropoloog Erik Trinkaus.
Daaruit kan men afleiden dat men rond die tijd is begonnen met het dragen en fabriceren van echte schoenen. Het was niet langer nodig om sterke, flexibele tenen te hebben die moesten zorgen voor een goede grip . De studie van Trinkaus en zijn collega s is gepubliceerd in the Journal of Archaeological Science.
Volgens de onderzoekers had het dragen van schoenen alleen geen effect op de grote teen.

De wetenschappers benadrukken dat het hier gaat om de echte voorlopers van onze hedendaagse schoenen. Vooral in de noordelijke gebieden maakten mensen al 500.000 jaar geleden gebruik van voetbedekking, maar hier ging het meer om dierenvellen die simpel werden omgebonden. Dit zou eerder kunnen worden gezien als de voorloper van de sok.

Homo Sapiens
De oudste schoen ooit gevonden is terug te dateren tot 9000 jaar geleden , aldus Trinkaus. Maar door studie van de botten van nog oudere mensen als de Homo Sapiens en de Neanderthaler, kan volgens de onderzoeker worden aangetoond dat deze vroege mens al gebruik maakten van schoeisel.
Een leven zonder schoenen zou automatisch moeten inhouden dat de vier kleinere tenen sterk zijn. Het is namelijk een natuurlijke reflex om je tenen te krommen bij het lopen. Bij schoenen met harde zolen is deze reflex niet nodig , stelt Trinkaus.

Om de theorie te testen maakte het onderzoeksteam gebruik van de botten van een indiaan, die gewend was om blootvoets door het leven te gaan. Deze botten werden vergeleken met de voet van een eskimo, die zijn hele leven op schoenen van stug zeehondenleer had gelopen.

Tevreden
De wetenschappers ontdekten dat het zwakker worden van de teen niet zozeer een evolutionair proces was, maar gewoon werd veroorzaakt door de verminderde spanning op de teen waardoor het geheel zwakker werd. De onderzoekers waren tevreden: Vroegere studies gaven aan dat dikkere tenen en vingers te maken hadden met een grotere noodzaak voor bloedtoevoer in koudere klimaten, die theorie hebben we nu kunnen weerleggen .

Natuurkunde

Een meter de afstand is dat licht aflegt in 1/299 792 458 seconde in een vacuüm?

Het verhaal van de meter begint in Frankrijk. Er bestond een grote behoefte aan standaard maten waarmee gemeten zou kunnen worden. In 1790 stelt de Franse Academie voor Wetenschappen voor om een eenheid te kiezen die niets meer te maken heeft met de schoenmaat van enige vorst, maar die afgeleid wordt van de grootte van de planeet Aarde zelf, zodat ze bruikbaar zal zijn "voor alle tijden en voor alle volkeren". Men bepaalde dat één veertig miljoenste van de omtrek van de Aarde voortaan een meter zou zijn. De omtrek van de Aarde is echter niet zo standaard als het klinkt. Om te beginnen is de omtrek over de evenaar verschillend van de omtrek over de polen, of de omtrek 'schuin' over de wereld. Dat komt doordat de Aarde niet perfect bolvormig is, maar enigszins afgeplat. De Fransen kiezen voor de omtrek over de polen, en meer bepaald die omtreklijn die pal door Parijs loopt. De meter zal één tienmiljoenste worden van een kwart van die omtrek.

Meten
"Maar hoe lang is dat stuk aardomtrek precies? Dat moet gemeten worden. Echt van de noordpool tot de evenaar meten, is onbegonnen werk, maar de lengte van het stuk omtrek op Frans grondgebied moet exact te bepalen zijn, en daaruit kan dan de lengte van het hele stuk berekend worden.

Op 19 juni 1791 geeft koning Lodewijk XVI zijn goedkeuring voor het project. Het is een van zijn laatste officiële daden, want de volgende dag wordt hij afgezet en gearresteerd door revolutionairen. Niettemin worden een jaar later twee wetenschappers, Jean Delambre en Pierre Méchain, uitgestuurd om de omtrek te meten. Hun plan is om van Duinkerken in het noorden pal zuidwaarts in rechte lijn heel Frankrijk door te trekken, door Parijs, en nog een klein stukje in Spanje, tot in Barcelona, onderweg met landmetersgereedschap nauwkeurig de afgelegde weg metend -- met behulp van driehoeksmeetkunde, door grote driehoeken in het landschap af te bakenen. Waar ze niet strikt de rechte lijn kunnen volgen, moeten ze heel zorgvuldig, door op elkaar aansluitende driehoeken te construeren, een 'omweg' maken, waaruit ze dan de lengte van de rechte weg kunnen berekenen. Het wordt een zeven jaar durende lijdensweg, in een Frankrijk zonder moderne wegen of Michelin-kaarten. En vooral: een land dat in revolutie en burgeroorlog verkeert. De wetenschappers, die met hun meetinstrumenten heuveltoppen en kerktorens beklimmen, worden op menige plaats voor spionnen aangezien. Méchain raakt zwaar gewond, wordt gevangen genomen door de Spanjaarden, kan ontsnappen, en houdt zich maandenlang schuil in de Pyreneeën. De spanning en zijn bezorgdheid over de juistheid van de metingen, dreigen hem de waanzin in te drijven. Maar op 20 juni 1799 zijn Méchain en Delambre toch terug in Parijs, en kunnen ze hun meter aanbieden aan een internationale wetenschappelijke conferentie. Van platina wordt een staaf gemaakt die precies één meter lang is, en die in het archief wordt opgeborgen om als nieuwe lengtestandaard te dienen. Al snel blijken de metingen van Méchain en Delambre -- begrijpelijk -- toch niet zo heel perfect; er is niet op de goede manier rekening gehouden met de afplatting van de Aarde. Maar liever dan weer een nieuwe, juistere 'meter' in te voeren, wordt voor het gemak beslist de definitie aan te passen: in plaats van naar de Aarde te verwijzen, wordt de meter nu per definitie de lengte van de standaardstaaf die in Parijs bewaard wordt.

Dat blijft zo tot 1960 (al wordt in 1889 wel een nieuwe staaf aangemaakt, nu van een platina-iridium-legering). De meter krijgt door een internationale eenhedenconferentie een definitie waarmee in elk laboratorium ter wereld gewerkt kan worden: 1.650.763,73 keer de golflengte van een welbepaalde soort straling van een krypton-atoom. Het getal is natuurlijk zo gekozen om de 'nieuwe' meter zo goed mogelijk gelijk te maken aan de oude. In 1983 wordt de definitie weer veranderd, weer met de pragmatische bedoeling om in laboratoria op een handige manier metingen met hoge nauwkeurigheid te kunnen doen. Die definitie is ook vandaag nog van kracht: De meter is de lengte van het pad afgelegd door licht in vacuüm gedurende een tijdsinterval van 1 / 299.792.458 van een seconde."

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

De aarde ongeveer 6 000 000 000 000 000 000 000 000 kilogram weegt?

D.m.v. compliceerde berekeningen is er bepaald hoe zwaar de aarde ongeveer is. Hieronder volgt de berekening met uitleg:

We kunnen de massa van de aarde berekenen aan de hand van de zwaartekracht die de aarde uitoefend op objecten. Newton leerde ons dat we bij 'bollen' voor het gemak kunnen doen alsof al de massa in het centrum van de bol zit. De volgende vergelijking drukt de zwaartekracht uit tussen 2 bollen.

F = G * M1 * M2 / R2 R is de afstand tussen de 2 bollen.
G is een constante: 6.67259x10-11m3/s2 kg.
M1 and M2 zijn de massa's van de 2 bollen die elkaar aantrekken
F is de kracht waarme de bollen elkaar aantrekken
We nemen nu aan dat M1 de aarde is en M2 een bol van 1kg. De kracht waarmee ze elkaar aantrekken is 9.8 kg*m/s2 - dit kunnen we berekenen door de bol van 1kg te laten vallen en dan zijn versnelling te meten (9.8 m/s2)-.

De straal van de aarde is 6,400,000 meter en als we dit allemaal in de formule invullen en deze oplossen voor M1, vinden we dat de massa van de aarde 6,000,000,000,000,000,000,000,000 kilogram is (6E+24 kg).

 

Sport

268,831 km/u de hoogste snelheid ooit is op een fiets gehaald?

Fred Rompelberg fietste op 3 oktober 1995 op de zoutvlakte van Salt Lake City naar een snelheids record van maar liefst 268,831 km/u.
Dit deed hij met behulp van het team "Strasburg Racing Brothers" (een dragracing team).

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Eten na het sporten juist heel goed is?

Ook als je ’s avonds hebt gesport. Je lichaam heeft namelijk alle beschikbare energie uit je lichaam gehaald voor het sporten. Deze energie wordt gehaald uit glucose en glycogeen welke in het lichaam aanwezig zijn. Na het sporten gaat je lichaam nog geruime tijd door met extra verbranden. Omdat de glycogeen en glucose dan op zijn zal het lichaam eiwitten aanspreken om dit om te zetten in energie. Eiwitten zijn voor een groot gedeelte opgeslagen in de spieren. Dit betekend dat je lichaam dan dus spieren af gaat breken om energie van de maken. Door na het sporten nog iets te eten kun je dit voorkomen. Je kunt hierbij het beste kiezen voor een product dat zowel koolhydraten als eiwitten bevat. Een verhouding van 3:1 is hierbij ideaal.

 

Taal en Etymologie

Minder dan de helft van de Chinezen de nationale taal spreekt?

De nationale taal in China, het Mandarijn-Chinees, wordt nog maar door de helft van de bevolking gesproken.

Van de 1,3 miljard Chinezen spreekt 47% deze taal niet. Van de 53% die het Mandarijn of 'Putonghua' wèl machtig is, is er nog een zeer groot deel dat het niet altijd gebruikt.

Grote steden
De taal wordt vooral gesproken in de grote steden en in het oosten. Elders worden er andere talen en dialecten gesproken. De overheid wil het spreken van de nationale taal nu gaan promoten.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

De langste plaatsnaam 163 letters lang is?

De langste plaatsnaam ter wereld is 'Krungthepmahanakornamornratanakosinmahintarayutthayamahadilokphopnopparatrajathaniburiromudomrajaniwesmahasatharnamornphimarnavatarnsathitsakkattiyavisanukamprasit'.
Deze plaats bevindt zich in Thailand.

Wales Vaak wordt het plaatsje 'Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch' genoemd als langste plaatsnaam ter wereld, maar in werkelijkheid komt hij op een derde plaats.
De plaatsnaam betekend letterlijk vertaald: 'St Mary's Kerk in de holte van de witte hazelaar bij bij de snelle maalstroom en de kerk van St. Tysilio bij de rode grot'.
De naam bestaat pas sinds de jaren 1860 en werd bedacht door de plaatselijke raad omdat ze de langste naam van enig treinstation in het land wilden hebben.
Oorspronkelijke heette het gewoon Llanfair Pwllgwyngyll, wat al aardig lastig is voor mensen die de laterale affricaat ll niet machtig zijn (zoals de Engelsen). Het is een soort stemloze geblazen l-klank.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

De Vandalen een Germaans volk waren die in 455 Rome plunderden?

Onze woorden; vandalisme en vandaal, zijn dus afgeleid van de naam van dit volk.

Vandalen
De Vandalen zijn een Germaans volk die tot de Lugii groep behoren. Ze leefden oorspronkelijk in het Midden-Oder-gebied (een gebied in het huidige Polen en Duitsland). Ze bestonden uit de Asdingen en de Silingen. Later maakten zij deel uit van de Gotische Volkenbond, met wie zij invallen deden in het Romeinse rijk. De hoofdmassa van de Vandalen trok in het begin van de 5e eeuw naar het westen, onder leiding van hun koning Godegisel. Ze staken in 406 de Rijn over onder Gunderich en vestigden zich in Gallië. De Visigoot Wallia vernietigde in 416 de Silingen, en drong de Asdingen terug naar Gallië. In 428 drongen zij onder leiding van Geiserik echter weer door tot aan de zuidkust en staken de Middellandse Zee over.Ze stichtten in 439 het Rijk der Vandalen op de Noordkust van Afrika, na de verovering van Carthago. Van hieruit deden zij herhaaldelijk aanvallen op het Romeinse rijk. In 455 plunderden zij zelfs Rome.

Vandalisme
Het woord 'vandalisme' werd pas in 1794 voor het eerst gebruikt door Grégoire, de bisschop van Blois. Hij gebruikte het in een rapport over de verwoestingen in bibliotheken en monumenten door het Parijse 'gepeupel' tijdens de Franse Revolutie. Waarschijnlijk vergeleek bisschop Grégoire de vernielzuchtige Parijzenaars met de Vandalen.

Godsdienst

Wist je dit over islam?

Moslims geloven ook in de bijbelse profeten
Net als de Bijbel, staat ook de Koran vol met inspirerende verhalen over het leven en de boodschap van de verschillende profeten. Vrijwel alle profeten uit de bijbel worden ook bij naam genoemd in de Koran. Je bent zelfs geen moslim als je niet gelooft in het profeetschap van Abraham, Mozes, Jozef, Jezus en de andere profeten (vrede zij met hen allen).

Al deze profeten kwamen met dezelfde boodschap, namelijk het monotheïsme. De profeten werden opgedragen om de mensen uit te nodigen tot het alleen aanbidden van de ene ware God.

Jezus zei: “Voorwaar, Allah is mijn Heer en uw Heer. Aanbidt Hem derhalve, dit is de rechte weg.” (19:36)

Verschillende profeten kregen bovendien een openbaring met handvatten, inspiratie en leefregels voor hun volk. Zo kreeg Mozes de Thora, kreeg David de Psalmen en kreeg Jezus het Evangelie.

“Allah! Er is geen God, dan Hij, de Levende, de Zelfbestaande.

Hij heeft u het Boek met de waarheid nedergezonden, vervullende, hetgeen er aan voorafgaat en Hij zond voordien de Torah en het Evangelie als leiding voor het volk en Hij heeft het Verschil geopenbaard.” (3:2-3)

Het grote verschil is dat moslims geloven dat er na Jezus nog een profeet is uitgekozen door God, namelijk profeet Mohammed (vrede zij met hem). Hij (vrede zij met hem) is gestuurd naar de mensen als genade naar de hele mensheid en als zegel der profeten. Net als dat christenen het een heel groot gemis vinden dat de joden en anderen het prachtige voorbeeld van Jezus (vrede zij met hem) niet serieus nemen en erkennen, vinden moslims het zonde dat veel mensen het prachtige voorbeeld van Mohammed (vrede zij met hem) niet serieus nemen.

“En Wij hebben u (Mohammed) slechts als genade voor de werelden gezonden.” (21:107)

Er is een ‘hoofdstuk’ in de Koran genaamd Maria
Maria de moeder van Jezus is een belangrijke en inspirerende vrouw binnen de islam. Zelfs zo belangrijk dat er een hoofdstuk naar haar is genoemd, waarin onder andere het geboorteverhaal van Jezus wordt verteld.

De Koran is een boek dat wordt gereciteerd
Het is anders dan de andere boeken die je rustig voor je zelf, in je hoofd, leest. Bij elk gebed wordt de Koran (meestal hardop) gereciteerd in het originele Arabisch. De Koran staat vol met rijmschema’s en mooie klanken. Pas bij het reciteren van de Koran komt de ware schoonheid naar boven. Benieuwd hoe de Koran klinkt? Naar aanleiding van het vorige weetje, hier een recitatie van het ‘hoofdstuk’ Maria, met Engelse vertaling:

 

 

 

 

Menu
ActiviteitenSchool ReizenAlle roosters

Facebook Youtube    I.B.S. El Furkan - 2016 - SCHIEDAM | Alle rechten voorbehouden | Designed by : KOCMEDIA.EU